Wednesday, 24 July 2013

Resepi yang telah dicuba No. 1

Diam tak diam dah 15 hari kita berpuasa kan  tapi  lagu raya tak dengar pun kat opis nih (xde mood raye lagi la nampaknya) , ermm tapi xpe yang penting kita kongsi resepi, so xde la susah-susah fikir nak masak apa petang nih . Jom tengok resepi nih manalah tahu kan teringin nk masak guna resepi yang saya sendiri dah try dan terbukti kesedapannya walaupun peria ini pahit .... hihihihi

PERIA GORENG


Bahan A
1 biji peria
2 biji telur
3 sudu minyak masak
garam secukup rasa
1 kuib ayam
Bahan B [Dikisar]
4 biji cili merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara Membuat
1. Peria dibelah dua dan buangkan biji didalamnya. Hiriskan sederhana tebal.
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan B yang telah dikisar, garam dan kuib ayam sehingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan peria dan telur. Biarkan sebentar suapaya telur agak kental.
4. Kacau perlahan-lahan supaya peria tersalut telur.
5. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment